I tro, håp og kjærlighet

Farvel juletre!

En av morfars historier 🙂 Denne er om uthiving av juletreet 😛

Ho sa det, ho Anna, då ho plukka ned julenissan og resten av julpynten fra toppen av kråskapet: » Det er nu pussig kossen vi har latt nissan overta jula fullstendig. Vi skulle kanskje heller tenk over kofførr vi feirer jul og hengt opp engla i steden?»

» Har du hørt på maken. Kan du sjå førr dæ engla me d røde topphuve? Nei, nissa skal det være. De e et symbol på kjøpefesten og korrsen vi beter oss kvert einaste år for å tømme lommeboka, slik at vi ikkje har nokka kontanter ved årsskiftet, som skal føres opp i selvangivelsen . Dete viselig innretta, dette med jula.»

Det einaste æ ikkje heilt skjønne, det e koffor vi bestandig skal ha juletreet ståanes innerst i stua? Der står du grønne glittrene og krampeheld på kver ei nål i heile jula, med kurva og lenke, flagg og kule, utspjåka som om det hadde tenkt sæ på fest. Nå ja, vargungane hadde nu tatt tabbe på den nederste metern med pynt. Det som hang  oppfor skulle berges ned i esker  og plastnett og arkiveres fram tel neste lillejuleaften. For nu skulle det utm treet; det var jo allerede mang-og-tyvedagen.

«Tja,» sei ho Anna, » men æ vil nu ha jul i det lengste! Ser du ikkje korr grønt og fint det står?» «Det e nu det, men berre vent  vent tel vi tar i det!» » Ja, derfor mein æ at det kan berre stå ei vekka tel!» » Vi  kan jo ikkje ha treet ståanes  inne utover våren. Tenk berre når trasten tar tel å bygge reir  og klekk ut unga. Då blir det ikkje væranes i stua.»

Nei, ut skulle det. Ho Anna måtte gi sæ, selvfølgelig. Men det tok si tid. men til slutt så fikk æ ho på trua, då naboene begynte å heng opp sommergardina. «Vær forsiktig med den derre engelen i gråpapir, den laga ho tante Milrid under krigen, så den må vi ta vare på. Den e tradisjon!» Ho Anna e tradisjonalist.

Gammel julepynt som papirengla me blanke cellofanvinga og nissa av rødt strikkegranmed kreppapirhuve, som hadde hengt på treet i generasjona, blei forsiktig tatt ned og lagt i vatt i pappeske som hadde fulgt dem fra de var ny. Heller ikkje de gamle heiv ting, unødig!

Omsider var all pynten samla i ei stor eska med juletrelysan på toppen. Æ grudde mæ allerede til neste jul, når æ skulle prøve å få opp vasen av ledninger og lys. Slik var det hvert år; ho Anna tilkjente mæ ansvaret  for det elektriske, både å pakke det ned og pakke det opp. Det e klart at æ  måtte få de verste jobban. Den øvrige julepynten, som ho sjøl hadde ansvaret for, lå sirlig nedpakka i eske, klar tel å heng direkte på neste tre.

«Vær forsiktig; Jens, treet ryr,» sa ho Anna, då æ løsna det av foten for å bære det ut. Ja, vesst ryr det? Ka ho ellers hadde forestilt sæ? «Har du noen gang sett et juletre som ikkje ryr i slutten av januar? Trur du Anna, at det e en naturlov som at baret skal henge på jultreet tel det kjem utendørs? Nei, ikkje om så vi får et eget EU-regulativ.»

Æ tenkte mitt, tel æ begynte  å trø barnåle i hossan. «Au kor det stekk!» «Ja, kle på dæ tøfflan!» «Æ trur du e vilter, kjerring, vil du æ skal fylle tøflan med barnåler?» Det neste umulig å gå, slik stakk dette førrbaska granbaret. Æ drog  av mæ hossan og slengte de bort i sofaen.  «Æ går heller i bærrføtn.» «Pass på lampa!» skreik ho Anna. Det e utrolig ka svigninger et juletre kan sette i gang på ei pendellampe. «Du skal være glad det ikkje e ei krysstallkrone!»

Så lirka æ treet ut i gangen og ut igjønna ytterdøra før æ læmpa det utover plenen. Det var ikkje nåla igjen på det, men det lå en brei grønn løperi stua og ut i yttergangen. Det var berre å begynne å koste i hop, og resten tok vi med støvsugeren. «Æ trur æ vil ha mæ et plast-tre til neste år!» sei æ då vi hadde fjerne de siste synlige bevisan etter granskogen.

Ho Anna fnyste. «Du må berre våge å komme i hus med nokka kunstig juletre!» Ho var bastant. Æ prøvd en unnamanøver: » Nei, nu vil æ ha kaffe» sa æ og sette mæ mæ ned i sofaen, oppå de lestan som lå der fra før. De som var full av stekkanes granbar. DET BLIR PLASTJULETRE TIL NESTE ÅR!!!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stikkordsky

%d bloggere like this: